Att förstå bokaspel samt exponering

Bokaspel och Exponering

  Att boka ett spel är att satsa emot att en händelse ska inträffa. Till exempel, att boka att Hammarby ska vinna deras match mot AIK är att satsa på att de inte ska vinna, då vinner ditt bokaspel om de antingen förlorar eller spelar oavgjort mot AIK. Ett bokaspel kallas också för "lay bet" som det heter på engelska.

  Oddsbörser som Betfair gör det möjligt att boka spel. När man registrerar sig på en oddsbörs så accepterar man odds placerade av allmänheten. Oddsbörser har inget intresse i huruvida ett spel eller bokaspel vinner eftersom de gör sin vinst genom en liten avgift som de tar på vinsterna. Betfair tar 5% av vinnande spel som avgift.

  När du bokar ett spel (placerar ett bokaspel/lay bet) på en oddsbörs, tar du rollen som spelbolag, och som det är med spelbolag så är det du kan vinna bokspelsumman. Exponeringen är det belopp du kan förlora om spelet du bokade vinner, så det beloppet är låst av oddsbörsen tills eventet är slutfört.

Bokaspelsterminologi

  Bokspelssumman: Detta är beloppet du vill vinna. Om t.ex. boksspelssumman i exemplet ovan är 100 kr så kommer du att vinna 100 kr (minus Betfairkommissionen, som förklarat nedan) om AIK vinner eller om matchen slutar oavgjort, eftersom du har bokat Hammarby.

  Avgiften: Betfair oddsbörs tar en avgift på 5% dina vinster. Ju mer man spelar desto högra rabatt man får på denna avgift.

  Boka-odds: Detta är oddsen för ditt bokaspel. Ju högre oddsen är, desto högre risk (exponering) blir det.

  Exponering: Exponeringen på ett bokaspel är korrelerat med spelsumman och oddsen. Om speloddsen är 5,0 betyder det att, om du förlorar ditt bokaspel så förlorar du 4 gånger din bokspelssumma. Med odds på 2,0 förlorar du ett belopp lika med din bokspelssumma osv.

  Matchade/Omatchade: Som med alla oddsbörser så placerar du dina spel på exempelvis Betfair mot andra Betfair-kunder, inte emot Betfair själva. Därför behövs alltid en spelare och en bokare för varje spel. Om det finns en spelare för ditt bokaspel så blir ditt spel matchat. Så snart ett spel blir matchat kan det inte ställas in, förutom av Betfair själva. Om ditt spel inte har blivit matchat, eller bara delvis blivit matchat, så kan du antingen; ställa in ditt omatchade spel, lämna spelet omatchat och hoppas att det blir matchat innan eventet startar, eller acceptera den resterande omatchade delen av spelet på sämre odds.

Likviditet: hur mycket flytt det finns i marknaden, alltså hur mycket pengar det finna tillgängligt på varje odds. Säg att Hammarby är 3,2 att boka och du vill lägga ett bokaspel på 10 000 kr, men det finns bara 5 000 kr tillgängligt vid odds 3,2. Lägger du ditt bokaspel kommer bara hälften av din bokspelssumma blir matchat direkt eftersom det inte fanns tillräckligt med likviditet på marknaden än. Den andra hälften av din bokspelsumma, 5 000 kr i detta exempel, kommer att ligga kvar på odds 3,2 tills någon annan accepterar andra sidan av vadet genom att spela 5 000 kr eller mer på Hammarby. Detta vad skulla också såklart kunna vara flera mindre, i vilket fall skulle små bitar av din bokspelssumma blir matchad efter varje spel lagts.